Als Ster in bedrijf bieden wij oplossingen voor het bedrijfsleven

Lettergrootte:

Medewerkers

Stark is een leerwerkbedrijf. Wij bieden leerwerkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en voeren diverse trajecten uit, zoals de baan afspraak banen, werkinzichttrajecten, inburgerings- en analysetrajecten, jobcoaching, beschut werken en begeleid werken. Stark is de plek waar medewerkers werkritme, kennis en ervaring kunnen opdoen in een groot scala aan werksoorten met bijbehorende competenties. Een persoonlijk ontwikkelingsplan en professionele begeleiding vinden we belangrijk bij de begeleiding richting (betaald) werk bij een reguliere werkgever. 

Hieronder lees je enkele ervaringsverhalen van de mensen bij Stark

 

“Hier kan ik mezelf zijn”

Het werkgeluk van Gineke Koekoek


Ik zit aan tafel in een modern woonzorgcentrum in Hoogeveen, Het Jannes van der Sleedenhuis Wolfsbos. Gineke Koekoek is de huismeester in dit mooie gebouw. Ik ben hier samen met haar coach van Stark om te praten over haar carrière. Van een mannenwereld naar een vrouwenwereld ging ze, zo zegt ze zelf. En ze heeft hier haar draai gevonden. 

 

“Ik heb hier veel collega’s en nog veel meer opdrachtgevers, want iedereen die hier woont kan een beroep op mij doen” vertelt Gineke. En dat is ook meteen wat het werk als huismeester voor haar zo leuk maakt. De veelzijdigheid! Er is hier geen dag gelijk en Gineke kan er veel van zichzelf in kwijt. Ze toonde haar creativiteit toen ze voor een ALS-patiënte in de laatste fase van haar leven een soort pilaar maakte om zelfstandig te kunnen roken. Gineke deed dit met de poot van een schemerlamp die ze vond bij de kringloopwinkel, en een bakblik. Het voelbord dat ze voor een andere bewoner maakte was ook zo’n creatieve uitspatting. De dankbaarheid van de mensen voor wie ze werkt is een grote drijfveer voor Gineke. Het oppompen van banden of het verwisselen van een lampje, allemaal werkzaamheden waar Gineke haar hand niet voor omdraait. Ze krijgt hier de waardering en heeft sociale contacten die haar energie geven. 
Gineke is vanuit Stark gedetacheerd bij Het Jannes Van der Sleedenhuis. Dit is niet haar eerste baan. Voordat Gineke hier kwam werkte ze in de groenvoorziening. En dáárvoor was ze tien jaar als machinemonteur en VCA-keurmeester van landbouw-, tuin en parkmachines aan de slag. Maar Gineke werd ziek. Ze was vaak vermoeid, had last van concentratieverlies, dubbel zien en ontstekingen. Het duurde lang voordat de doktoren erachter waren dat Gineke lijdt aan de ziekte van Lyme. Ondertussen zat Gineke thuis en werd ze depressief, omdat haar situatie uitzichtloos leek. 
Toen Gineke bij het leerwerkbedrijf in beeld kwam was ze bij de meeste mensen bekend als George. Geboren als jongen in een traditioneel gezin in Drenthe bleef het gevoel van ‘anders zijn’ onbesproken. Schaamte en schuldgevoel overheersten als George in de pubertijd stiekem eens meisjeskleding aantrok. Met zijn vriendin Antje deelde George dat geheim en zij omarmde de wens van haar geliefde. Maar pas op 27-jarige leeftijd durfde George voor het eerst aan iemand anders te vertellen dat hij niet gelukkig was als man. George wilde als vrouw door het leven gaan. Maar hoe pak je zoiets aan?
George werkte via Stark in de landbouwtechniek, een mannenwereld. En had het daar eigenlijk goed naar de zin. Toch bleek het werk te zwaar. De wisselende temperaturen bijvoorbeeld zorgden voor lichamelijke problemen, waardoor werken steeds moeilijker werd. En zo kwam hij opnieuw thuis te zitten. Deze ziekteperiode zorgde ook voor inzichten bij Gineke, die op dat moment voor de buitenwereld nog George was. Steeds weer kwam de conclusie dat gelukkig zijn in je werk alleen kan als je jezelf kunt zijn op je werkplek. En dat laatste, daar hielp coach Josje een beetje bij. Want met Josje (Boetzkes, coach bij Stark) was er een click en werd bespreekbaar gemaakt wat volgens Gineke niet overal kon. En Josje gaf haar het zetje dat ze nodig had om haar dubbelleven te beëindigen en voortaan overal, dus ook op het werk, als zichzelf door het leven te gaan. Josje vond, in een samenwerkingsverband tussen de GGZ en het leerwerkbedrijf, een dagbestedingsplek waar Gineke reïntegreerde. Hier ging ze voor het eerst als Gineke naartoe. En hoewel niemand haar hier kende vond ze het toch megaspannend! Het ging boven verwachting goed en daarmee groeide Gineke’s vertrouwen in haar omgeving en vooral in zichzelf. 
Inmiddels werkt Gineke alweer een aantal jaren naar volle tevredenheid als huismeester bij het Jannes Van der Sleedenhuis. Ze is heel blij dat ze, mede door het zetje in de rug van haar coach bij Stark, de stap heeft gezet om zichzelf te zijn, ook op haar werk, en dat is bijzonder goed uitgepakt voor haar persoon en haar carrière. 
Gineke vindt het belangrijk haar ervaring te delen. Daarom is zij vrijwilliger voor de Lymevereniging en helpt zij anderen bij het bespreekbaar maken van genderdysforie. 

 

“Wind en regen? Daar kun je je op kleden”

Erik Haar houdt van hard werken

Erik maakte twee jaar geleden via een groepsdetachering kennis met Hoveniersbedrijf Booiman Tuinen en viel daar al snel op. “Ze zagen mij wel zitten, een groot compliment” zegt hij daar zelf over. En zo kwam het dat Erik nu al bijna twee jaar aan de slag is bij het hoveniersbedrijf. Dat hij een gewaardeerde collega is merkt hij aan alles. Hij ging mee op personeelsreis ter ere van het twintigjarig bestaan van Booiman Tuinen. “We gingen met alle collega’s naar Engeland, een geweldige ervaring. Daar gingen we ook tuinen bekijken. Het was fantastisch”.

 

Erik geniet zichtbaar van zijn werk. Een man van weinig woorden is hij. Hard werken doet hij graag. Schoffelen in de stralende zon of bomen zagen bij harde wind en regen, hij doet veel verschillende werkzaamheden en altijd met veel plezier. Erik heeft een fijne voorman. De stabiliteit die deze voorman biedt is prettig.

Erik is het ontwikkelbedrijf dankbaar, want hier kreeg hij de kans te ontdekken waar hij goed in is. Tijdens een stage bij de gemeente kwam hij er al snel achter dat werken in de groenvoorziening goed bij hem past. “Lekker buiten”. En via Stark kon hij zijn diploma’s halen waarmee hij nu met veel plezier bij Booiman Tuinen werkt.

 

“Ik heb weer vertrouwen in mezelf”

Ivonne de Groote is klaar om de arbeidsmarkt op te gaan

In mei 2019 startte Ivonne bij Stark in het kader van een Werkinzicht-traject vanuit de gemeente Hoogeveen. Zij was op dat moment vijf jaar werkloos.

Ivonne heeft achttien jaar gewerkt voor de Hoogeveensche Courant, waar zij de opmaak van tekst- en advertentiepagina’s deed. Bij een reorganisatie werd haar functie overbodig, de werkzaamheden werden uitbesteed naar het buitenland en Ivonne kwam thuis te zitten.

Toen zij in de bijstandsuitkering terecht kwam, kreeg ze het predikaat “verre afstand van de arbeidsmarkt”. Ivonne, moeder van twee dochters, was en is actief als vrijwilliger. Eerst een aantal jaren als redacteur van een wijkblad, dat ze samen met wijkbewoners opzette en later bij het Leger des Heils. Hier begon Ivonne met het sorteren van kleding. Tegenwoordig staat Ivonne ook af en toe in de winkel. “Er is een vaste klantenkring en naast het verkopen van kleding, voer ik er eerlijke en open gesprekken met mensen, heel fijn.”

Toen Ivonne bij Stark kwam, werkte zij twee ochtenden per week mee op de productieafdeling. “Het werk was best wel eentonig, maar de contacten met collega’s maakten het leuk om hier te zijn”. Haar coach sprak met Ivonne over haar mogelijkheden met betrekking tot arbeidsontwikkeling en belastbaarheid. “Ik werd gezien en merkte dat ik hier echt kon onderzoeken wat bij mij past.”

Al vrij snel werd duidelijk dat Ivonne meer in haar mars heeft. Ivonne wordt uitgedaagd om werkervaring op te doen in haar eigen vakgebied: administratieve ondersteuning en vormgevingsopdrachten voor de communicatie-uitingen van Stark. Haar werkuren worden uitgebreid en Ivonne begint er steeds meer plezier in te krijgen. “Eerst dacht ik nog, laat mij hier maar blijven, een fijne veilige omgeving, maar inmiddels zijn we weer een paar maand verder en merk ik dat ik toe ben aan een volgende stap, ik wil weer een echte baan”.

Ivonne volgde een sollicitatietraining bij Stark en doet daarnaast mee aan een nieuwe training “Stark, ben ik!” Deze training is er op gericht weer in je kracht te komen staan: je kunt meer dan je denkt, geloven in jezelf en assertief zijn. “De positieve flow van de training helpt me positief te zijn, ook nu ik volop aan het solliciteren ben.”

Op de vraag wat haar droombaan is geeft Ivonne vastberaden antwoord: “Mijn ideale baan is niet zozeer een functie met een bepaalde naam. Plezier, leuke collega’s en goed te combineren met mijn situatie als alleenstaande moeder, dat vind ik het allerbelangrijkst, of dat nu administratief, grafisch of licht productiewerk is, ik sta overal voor open.”

 

“Mijn doel is de Nederlandse taal nog beter te leren, ik wil mijn eigen geld verdienen”

Hamid Hamidi wil zich blijven ontwikkelen

Hamid volgt een inburgeringstraject van de gemeente bij Stark. Iedere ochtend werkt hij in de leerhal en iedere middag krijgt hij taallessen bij Stark, verzorgd door het Alfa College. Voordat Hamid naar Nederland kwam was hij werkzaam in de civiele techniek. Hij is hbo-technisch opgeleid, maar het niveau van zijn Nederlands is nog te beperkt om werk te vinden in die richting. Best frustrerend voor een man die drie talen vloeiend spreekt. Toch geeft Hamid niet op!

Hamid heeft zijn inburgeringsexamen gehaald en kan zich goed verstaanbaar maken in het dagelijks leven in Hoogeveen. Maar hij wil meer. Hij heeft dromen en bovenal wil hij zijn eigen geld verdienen.

Ik vraag hem naar zijn ervaring bij Stark. Hoe voelde hij zich de eerste keer dat hij binnenkwam bij Stark? Hamid kan de vraag niet direct plaatsen, maar gelukkig is er Google translate. En zo kunnen we heel goed met elkaar praten. Hamid vertelt dat hij het vooral spannend vond. Hij kende niemand, had geen contacten in de omgeving en het was niet duidelijk wat hij kon verwachten. “Maar ik werd hartelijk ontvangen door de coach en de werkleider en iedereen was vriendelijk en nam de tijd om me dingen uit te leggen.” Bovendien zorgt het werk bij Stark ervoor dat Hamid een sociaal netwerk krijgt en uitgedaagd wordt in de Nederlandse taal. Hij vertelt daarover: “In de grote hal zat ik aan tafel met Nederlanders en voerden we gesprekken in het Nederlands. Als ik iets niet begreep, vroeg ik ernaar en legden de collega’s het uit. Dat hielp echt!”

Sinds kort werkt Hamid in de leerhal, waar meer technisch werk wordt aangeboden, maar het kan Hamid allemaal niet snel genoeg gaan. Hij heeft inmiddels bij de afdeling Logistiek kennisgemaakt met het rijden op de heftruck. Hij is zelfs al begonnen aan een thuisstudie voor het heftruck-diploma en wil ook graag het VCA halen.

 

Zijn droom is een eigen bouwbedrijf. En hoewel Hamid niet kan wachten tot het zover is, is hij ook realistisch. “Dat kan nu nog niet, maar ik doe er alles aan om dat voor elkaar te krijgen.” Zijn coach bij Stark kan dat beamen: “Hamid is gedreven en leergierig. Hij werkt iedere dag aan zijn eigen ontwikkeling.” Hamid laat daarmee letterlijk en figuurlijk zien waar hij voor gaat: bouwen aan een solide fundament voor zijn toekomstdromen.

 

Puur en zonder fratsen. Dat is Stark en dat zijn wij.

Maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 07.30 tot 16.30 uur m.u.v. feestdagen.